A termelési folyamatok során alkalmazott minőségbiztosítási rendszer elemei
Termelési Folyamat
 
Előírások, utasítások, szabványok
 
A rendszer fontosabb elemei
 
Telepítés

- Telepítésre vonatkozó
   technológiai utasítás
- HACCP
- Szabványok
- Munkavédelmi szabályok
- Tűzvédelmi szabályok
- Kockázatértékelés
- Talajtani szakvizsgálat
- Megfelelő talaj-előkészítés



Termelés

- Gyümölcstermesztési   technológiai utasítás
- HACCP
- Szabványok
- Munkavédelmi szabályzat
- Tűzvédelmi szabályzat
- Kockázatértékelés
 
- Integrált növénytermesztés
- Korszerű, környezetbarát
  géppark használata
- Környezetkímélő
   szerhasználat
- Gyepesített sorközművelés
- Csepegtető öntözés
- Szermaradvány ellenőrzése
  (levélben, talajban, vízben)
- Rendszeres, pontos
   dokumentálás
 
Betakarítás

- Betakarításra vonatkozó
   technológiai utasítás
- HACCP
- Munkavédelmi szabályzat
- Tűzvédelmi szabályzat
- Kockázatértékelés
- Az érettségi szint
   rendszeres ellenőrzése
  (külalak, gyümölcshús
  keménység, cukorfok)
- Szüretelés tervezése fajták
   szerint
- Előválogatásos kézi
   szüretelés
- Esetenként többmenetes
   szüret
- A szüret kezdésének
  engedélyezése az érettség
  függvényében.
 
Anyagmozgatás

- Anyagmozgatásra vonatkozó
   technológiai utasítás
- HACCP
- Munkavédelmi szabályzat
- Tűzvédelmi szabályzat
- Kockázatértékelés
- Csoportosítás fajta és
   minőség szerint
- Tartályládák jelölése
- Szermaradvány ellenőrzése
- Higiéniai ellenőrzés
- A szállított tételek jelölése
   a termék nyomon
   követésének érdekében.
 
Tárolás

- Tárolásra vonatkozó
   technológiai utasítás
- HACCP
- Munkavédelmi szabályzat
- Tűzvédelmi szabályzat
- Kockázatértékelés
- Mérőműszerek ellenőrzése
   és kalibrálása
- Tárolási paraméterek
   meghatározása a fajta és a
   minőség függvényében
   (hőmérséklet, O2 és CO2
   tartalom, páratartalom)
- Folyamatos megfigyelés,
   dokumentálás (beállított és
   mért paraméterek)
- A tárolt gyümölcs
   minőségének rendszeres
   ellenőrzése, mintavétellel
- A maximális tárolási idő
   meghatározása (minőség
   függvényében)
 
Válogatás

- Válogatásra vonatkozó
  technológiai utasítás
- HACCP
- Tűzvédelmi szabályzat
- Munkavédelmi szabályzat
- Kockázatértékelés
- A válogatási paraméterek
  pontos meghatározása
- A gép rendszeres tisztítása,
  karbantartása, ellenőrzése
- A válogató gépsor
  megfelelő beállítása
- A gyümölcs minőségének
  folyamatos ellenőrzése
 
Csomagolás

- Csomagolásra vonatkozó
  technológiai utasítás
- Munkavédelmi szabályzat
- HACCP
- Tűzvédelmi szabályzat
- Kockázatértékelés
- Szabványok
- A gépek rendszeres
  tisztítása, karbantartása,
  ellenőrzése
- A csomagolási
  paraméterek
  (tömeg, jelölés stb.)
  egyeztetése és szigorú
  betartása
- A megrendelő által igényelt
  minőségi paraméterek betartása.